Tutustu vaatteen hoito-ohjemerkintöihin huolella
Vaatteiden ja tekstiilien materiaaleina käytetään puuvillaa, villaa, silkkiä, elastaania, polyesteriä sekä lukuisia muita kuituja. Hoito-ohjemerkinnöissä kerrotaan mistä materiaalista on kyse ja millaisilla ohjeilla kyseinen tekstiili tulee pestä. Näihin tietoihin kannattaa tutustua jo ostohetkellä. Erityisesti isompia tekstiilejä kuten pussilakanoita, tyynyjä, peittoja ja talvitakkeja ostaessa hoito-ohjeet korostuvat entisestään. Tekstiilien valintaan ja pesutiheyteen vaikuttavat myös käyttötottumuksemme sekä vaikkapa hikoilu nukkuessa.
Lajittele pyykki ja valitse oikea pyykinpesuaine
Materiaali vaikuttaa osaltaan pyykin lajitteluun, jossa tulee ottaa huomioon lisäksi tekstiilien värit, pesulämpötila ja pyykin likaisuus. Hoito-ohjeiden noudattaminen pidentää käyttöikää ja varjelee värejä, painatuksia sekä muita yksityiskohtia. Hoito-ohjemerkinnät ja tieto materiaalista ohjaavat oikean pesuaineen valintaan. On hyvä muistaa, että esimerkiksi peitot pestään kerran ja tyynyt kerran–pari vuodessa ja pesuainetta käytetään vain 1/3 normaalista määrästä.
Valkoiselle pyykille kannattaa valita valkopesuaine ja kirjavalle pyykille kirjopesuaine parhaimman pesutuloksen saavuttamiseksi. Monille kuiduille on valittavissa niin sanottu täsmäpesuaine kuten villa- tai silkkipesuaine. Pesuainetta ostettaessa kiinnitetään huomiota myös annosteluohjeisiin ja valitaan mieluiten ympäristömerkillä varustettu pesuaine.
Pyykinpesussa ennakointi säästää aikaa, vaivaa ja luontoa
Pyykkäri pääsee helpoimmalla, kun käyttää vähän enemmän aikaa ja energiaa niin pyykinpesuaine-, tekstiiliostoksilla kuin pyykinpesukoneostoksillakin. Näin säästyy aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse miettiä erikseen millainen ohjelma millekin tekstiilille sopii ja löytyykö se omasta koneesta ja onko kaapissa sopivat pesuaineet omille tekstiileille. Myös luonto kiittää pyykkäriä, joka tekee ympäristön huomiovia valintoja.
Pese suosikkifarkkusi oikein
Farkkuja suositaan käytössä niiden monipuolisuuden, mukavuuden ja hoidon helppouden takia. Farkkuja on kuitenkin erilaisia sekä materiaalinsa että yksityiskohtiensa puolesta. Perinteiset puuvillafarkut kestävät kovempaakin kulutusta ja pesua kuin sellaiset, joiden materiaalissa on puuvillan lisäksi esimerkiksi elastaania tai polyesteriä.
Yksien farkkujen hoito-ohjeista saattaa löytyä jopa kahdeksan erilaista hoito-ohjesymbolia, jotka ohjaavat pesulämpötilan ja -ohjelman, kuivaustavan ja silityslämpötilan valintaan sekä kieltävät valkaisun, vesipesun tai kuivauksen rummussa.
Puhtaat jalkineet pitävät askeleet keveänä
Liikuntaharrastuksissa ja ulkoilussa kengät ovat tärkeässä roolissa. Niinpä hyvien jalkineiden valintaan ja samalla niiden hoito-ohjeisiin kannattaa tutustua perusteellisesti. Varsinkin lasten kengät ovat kovalla koetuksella pihapuuhien tiimellyksessä. Voiko kengät laittaa pesukoneeseen? Pesukoneessa pesun mahdollisuus tarkistetaan kenkiä ostaessa. Vähän likaantuneet ulkoilukengät voi huuhtoa tai pyyhkäistä kenkien puhdistamiseen varatulla mikrokuituliinalla tai sienipesimellä. Paljon käytössä olevat lenkkikengät on helppo pestä koneessa niille sopivalla hellävaraisemmalla pesuohjelmalla.
Pyykinpesukone pyykkärin mukaan
Omaan pyykinpesukoneeseen kannattaa tutustua huolella, mieluiten jo ennen pesukoneen ostoa. Millaiseen tilaan ja käyttöön kone tulee, millaiset ohjelmat ja valintanapit tai säätimet siinä on ja miten konetta huolletaan? Koneen energiatehokkuus ja turvallisuus ovat myös keskeisiä valintaperusteita. Kun kone valitaan omiin tarpeisiin ja pyykinpesutottumuksiin sopivaksi, se helpottaa koko urakkaa. Pikaisesti tehty ostopäätös saattaa tuottaa ikäviä yllätyksiä mm. käyttömukavuuden kannalta. Oman koneen hoitaminen ohjeiden mukaan on tärkeää sekä koneen käyttöiän ja -mukavuuden että turvallisuuden kannalta. Huollettu kone palvelee pidempään ja säästää sekä kukkaroa että ympäristöä, tyytyväisestä pyykkäristä puhumattakaan.
Teksti: Hanna Pikkarainen, kotitalouden asiantuntija, Uudenmaan Martat
Lue lisää vinkkejä: